İlişki Bağımlılığı

İlişki bağımlılığı, kişinin partnerini sürekli kontrol etme ve yönetme ihtiyacı ile birlikte doğan, kaybetme korkusu, kıskançlık ve aşırı sahiplenmenin yaşandığı sağlıksız ilişki biçimidir.

İkili ilişkiler her zaman iki bireyin birbirine karşı hissettiği yoğun sevgi ve muhabbet ile başlar. Kadın ile erkeğin birbirine karşı duyduğu bu yoğun duygu durumları bazen haddini aşarak sağlıksız bir iletişim ve ilişki bağımlılığı haline dönüşebilmektedir. Elbetteki bu durumun yaşanmasının altında bazı olumsuz yaşanmışlıklar ve sosyal blokajlar olsa da yardım alınması gereken bir durumdur. 

Olağan seyrinde giden bir ilişkide bir anda kendinizin ve ilişkinizin dengesi bozulmaya başladıysa birşeyler rayından çıkmaya başlamış demektir. Sağlıklı bir ilişkide bireyler kendini mutlu ve hayata karşı daha motive hissederken, sizde bu durumun tam tersi yaşanıyor, partnerinizi sürekli stalkluyor, kıskançlık ve aşırı sahiplenme krizlerine giriyor ve kendinizi ve kişiliğinizi kaybetmeye başladıysanız o ilişkide bağımlılık başlamış demektir. 

İlişki bağımlılığının en büyük nedenlerinden biri kişinin kendini partneri karşısında yetersiz ve değersiz hissetmesidir. Buda beraberinde muhtaçlık duygusu, onaylanma ihtiyacı ve mutsuzluğunu karşısındaki insan ile tamamlamaya çalışması ile başlayan çatışmaları ortaya getirir. Karşı taraftan yeterli ilgi ve anlayış gelmediği taktirde artık sevilmiyor istenmiyor duygusu ile partnerini kaybetmemek için kişi daha çok bağlanma ve bocalama dönemine girer. Her insan elbette sevdiği insanda huzur bulmak yada sıkıntılarını paylaşarak rahatlamak ister fakat duygusal yoksunluk, beraberinde kıskançlıkları ve partnerini kısıtlamayarak yönetmeye doğru evrilmiş ise o ilişki artık bağımlı ilişki haline dönmeye başlamış demektir. 

Bu bozulan dengede bir taraf diğerine karşı aşırı bağımlı hale geldiğinde hem bağımlı olan hem de bağımlı olunan kişi için olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bağımlı kişilik bozukluğu evlilik hayatını da olumsuz etkileyen, eşler arasında ciddi sorunların yaşanmasına neden olan sorunlardandır. Bağımlılık duygusu taşıyan bir birey, eşini sürekli yönetme ve kontrol altında tutma istemesi karşı tarafın belli bir süre sonra tepkisi ile karşılaşmasına neden olur. Evlilikte en sıkıntılı sorun olan baskı, kıskançlık ve kontrol etme bir noktadan sonra belki evliliğin bitmesine bile neden olacak yada bireyin kendine zarar verecek boyutlara ulaşmasına bile neden olabilmektedir.

Bağımlı İlişki Belirtileri 

Partnerden sürekli onay ve ilgi ihtiyacı: Bağımlı kişi, kendisini değerli hissetmek için sürekli partnerinin onayına ve ilgisine ihtiyaç duyar. Yaşadığı yetersizlik hissini ondan alacağı iltifat, ilgi ve takdir edilme ile tamamlamaya çalışarak kendini mutlu ve iyi hissetmeye çalışır. Fakat bu durum zamanla partneri üzerinde oluşan aşırı baskı ile ilişkinin yıpranmasına ve sorunların yaşanmasına neden olur.

Kontrol etme ve yönetme ihtiyacı: Bağımlı kişi, sürekli partnerini kontrol etme ve yönetme ihtiyacı hisseder. Onu takip etmeyi bıraktığında ilişkisinin kontrolünü kaybedeceğini düşünür. Partnerine aslında tam anlamı ile güvenemez, sürekli ondan gizli bir şeyler yaptığını yada hayatında başkası olduğu düşüncesi ile kendini bocalamış ve boğulmuş hisseder. Aslı yansıtmayan bu durum tamamen bağımlı kişinin duygu dünyasında kendinin ürettiği vesveselerden ibarettir. Hal böyle olunca ilişkisini kaybetmemek adına partnerin özgürlüğünü kısıtlamaya, hep kendisi ile vakit geçirmesini istemeye başlar. Onun özgürlüğünü ve sosyal hayatını kısıtlayarak, partnerini boğulmuş hissettirecek durumlara sokabilir hatta kendinden uzaklaştırabilir.

Kıskançlık ve sahiplenme: Bağımlı kişi, partnerinin her hareketini kontrol etmeye çalışır ve diğer insanlarla olan ilişkilerinde kısıtlamaya çalışır. Aile, iş, sosyal hayat ve arkadaş ortamından uzaklaştırarak hayatının merkezine kendini koymasını ve hayatında sadece kendinin olmasını hissettirmesini bekler. Bu durum, partnerde güvensizlik ve mutsuzluk yaratarak ilişkinin bozulmasına yol açabilir.

Ayrılık korkusu: Bağımlı kişi, partnerinden ayrılmaktan aşırı derecede korkar ve bu korku onu manipülatif davranışlara itebilir. Hayatında o olmadan hiçbir şeyin anlam ifade etmediğini düşünür bu sebeple terk edilme korkusunu hat safhada yaşar. Partnerinin üzerine aşırı düşerek ve aşırı ilgi göstererek, yada onun her iyi yada kötü davranışını göz yumarak onu kaybetmemeye yada elde tutmaya çalışır. Fakat bu durum çoğu zaman manipülatif yaklaşımları da beraberinde getirebilir. İyi niyetli olmayan bir partnere sahip olan bağımlı kişilik, o kişinin manipülasyonlarına maruz kalarak onu kaybetmemek adına istenmeyen iş ve olaylara karışabilir. Partnerinin onu terk etmemesi yada onu kaybetmemek için herşeye ‘’evet’’ diyen bağımlı kişilik benliğini, kişiliğini yada değerlerini yitirecek durumlara düşebilir. Bu sebeple ilişkilerde denge her zaman önemlidir.

Eril dişil denge eğitimi seanslarımız ile ilişkide nasıl dengede kalınır ve bağımlı kişilikten nasıl kurtulursunuz Nlp teknikleri ile öğrenebilirsiniz.

Benlik saygısı eksikliği: Bağımlı kişi, partnerine olan bağımlılığına rağmen, genellikle düşük bir benlik saygısına sahiptir. Kendisini partneri karşısında yetersiz hisseden birey bu eksikliğini onun her dediğini yapmaya çalışarak yada üzerinde baskı kurarak yada kısıtlayarak bastırmaya çalışır. Bu durum, ilişkiye olan güvenini sarsabilir ve onu daha da bağımlı hale getirebilir. Özgüveni yüksek, kimliğinin ve kişiliğinin farkında olan insan gerek sosyal gerekse duygusal ilişkilerde her zaman dengede kalmasını bilir. Bu da kişinin kendine; eğitim, kültür ve finansal yönden yatırım yapması ile kimsenin onun kurtarıcısı olamayacağını bilmesi ve hayata pozitif bakması ile kazanılacak bir durumdur.

 

İlişki Bağımlılığından Kurtulmak İçin Ne yapılmalı?

İlişkide bağımlılık, hem bağımlı olan hem de bağımlı olunan kişi için ilişkide pek çok sorunların yaşanmasına yol açar. Kaybetme korkusu, kaygı, mutsuz ve tatminsiz ilişki ve beraberinde eşlik eden depresyon belirtileri ilişkiyi ve kişinin sağlığını tüketmeye kadar gidebilir. Bu sebeple kendinizde yada ilişkinizde bağımlı hale gelmeye başladıysanız biran önce bu durumun üstesinden gelecek eğitim ve bireysel danışmanlık lara başvurabilirsiniz. 

Dişil enerji eğitimi seansımız sizin ihtiyacınız olan dişil enerjinizi yükseltip sizin vazgeçilmez bir kadın olmanıza yardımcı olacak eğitim başlıklarından oluşmaktadır. Eğitim sonunda kazanacağınız özgüven, sizi mutsuz ve tatminsiz hissettiren her şeyden uzaklaşmanız için gereken gücü kazandıracaktır. Size kimliğinizi yeniden kazandırarak, manipülasyona açık duygu durumlarından kurtulup, daha güçlü ve sağlıklı düşünen birey haline dönüştürecektir. İkili ilişkilerinizde özgür, saygı ve sevgi üzerine kurulu sağlıklı bir beraberlik yaşamayı öğrenip uygulaya bileceksiniz. Bunun haricinde ilişki bağımlılığından korunmak için

Kendinizi sevin ve değerli hissedin: Başkalarından onay ve ilgiye ihtiyaç duymadan önce, kendinizi sevmeyi ve değerli hissetmeyi öğrenin.

Güçlü bir benlik saygısı geliştirin: Kendinize ve yeteneklerinize güvenin.

Sağlıklı sınırlar koyun: Kendi ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi bilin ve bunları partnerinize açıkça ifade edin.

Bağımsızlığınızı koruyun: Partnerinizle vakit geçirmenin yanında, kendi ilgi alanlarınıza ve hobilerinize de zaman ayırın.

Toksik davranışlara karşı dikkatli olun: Manipülasyon, kontrol etme ve şiddet gibi davranışlara izin vermeyin.

SİZLERDE HAYATINIZIN BAZI DÖNEMLERİNDE DUYGU VE DÜŞÜNCELERİNİZİ YÖNETMEKTE ZORLUK ÇEKİYOR, DÜŞÜNCELERİNİZİN KONTROLÜNÜ YENİDEN ELE ALMAK İSTİYORSANIZ, BAĞLI VE BAĞIMLI İLİŞKİ YAŞAMAK İSTEMİYORSANIZ BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

[WD_Button id=1505]

 

Write a comment

Instagram